Ambliopija: Slabovidost Ili Lenje oko

Ambliopija, slabovidost ili „lenje oko“ predstavlja poremećaj u razvoju vida u kome oko ne uspeva da postigne odgovarajuću oštrinu vida čak ni pri upotrebi naočara za vid ili kontaktnih sočiva. Ambliopija se javlja u ranom detinjstvu i najčešće zahvata jedno oko, iako se može javiti na oba, takođe.

Ranom detekcijom i pravilnom terapijom ambliopije izbegava se deficit vida, dok ne tretirana ambliopija dovodi do potpunog gubitka vida na zahvaćenom oku.

Simptomi i znaci

Kako je ambliopija često oboljenje novorođenčadi, simptomi lenjeg oka se uglavnom teško primete.

Jedan od čestih uzroka ambliopije je strabizam (razrokost) – nepravilno poravnanje i pokretanje očiju (oka).

Ukoliko kod Vašeg deteta primetite bilo kakav oblik neusklađenosti oka neophodno je u što kraćem roku obratiti se doktoru specijalisti za oči oftalmologu, kako bi se ono evaluiralo.

Način na koji možete otkriti da li Vaše dete ima ambliopiju jeste ukoliko beba počne da plače kada mu pokrijete jedno oko. Nije apsolutno tačna metoda ali može biti jedan od pokazatelja. Ovaj test možete sprovesti kod kuće. Jednostavan je i brz. Potrebno je da pokrijete pa zatim otkrijete jedno oko detetu dok ono izvršava neki vizuelni zadatak, to može biti i gledanje televizije (zatim ponovite postupak i sa drugim okom). Posmatrajte reakciju i slušajte šta Vam dete govori. Ukoliko se buni ili negoduje pri pokrivanju jednog oka, može biti da ste pokrili „dobro“ oko, dok je ono otkriveno izazvalo zamagljen vid i nezadovoljstvo deteta.

Naravno, ovaj test ne može zameniti pravi pregled kod oftalmologa. Preporučuje se zakazati prvi očni pregled detetu oko 6 meseci starosti kako biste se osigurali da se vid razvija pravilno.

Uzroci

Postoje tri vrste „lenjeg oka“ ili ambliopije u zavisnoti od podležućeg uzroka:

1 Ambliopija izazvana strabizmom

Strabizam je najčešći uzrok pojave ambliopije. Kako bi izbegao pojavu duplih slika usled neusklađenosti očiju, mozak ignoriše informacije iz „oka koje beži“ time dovodeći do ambliopije u tom oku.

2 Refraktivna ambliopija

Ambliopija se može javiti i kao posledica refrakternih grešaka oka, u vidu kratkovidosti ili dalekovidosti, ili čak astigmatizma jednog oka. U ovoj situaciji mozak ignoriše signale iz zahvaćenog oka, kako odatle dobija nejasne, mutne slike, posledično dolazi do pojave lenjosti zahvaćenog oka.

3 Deprivaciona ambliopija

Uzrok pojave lenjeg oka leži u opstrukciji prodoru svetlosti u oko novorođenčeta, usled na primer kongenitalne katarakte. Katarakta se tretira operativnim zahvatom kako bi se izbegli dalje poremećaji vida.

Ambliopija: Slabovidost Ili Lenje oko
Ambliopija: Slabovidost Ili Lenje oko

Terapija

Kod refraktivne ambliopije normalizacija vida se može postići korekcijom refraktivne greške sa naočarama za vid ili kontaktnim sočivima. Ponekad je dovoljna i mala korekcija refrakterne greške kako bi mozak počeo da obraća pažnju na lenje oko i da obrađuje signale iz njega.

Ambliopija izazvana strabizmom se prvenstveno tretira operativnom korekcijom strabizma, zatim postavljenjem poveza preko dominantnog oka i specijalizovanim vežbama za oči. Povez se može nositi nekoliko sati tokom svakog dana ili čak ceo dan kako bi se mozak isprovocirao da obraća pažnju na nedominantno oko. U zavisnosti od potrebe.

Kod dece se kao terapija ambliopije primenjuje i atropin u obliku kapi za oči. Jedna kap se stavlja u zdravo oko svakodnevno čime se zamućuje vid u njemu i forsira se upotreba lenjeg oka, na taj način ono jača i oporavlja se. Međutim, upotreba atropina nosi sa sobom i neželjena dejstva poput osetljivosti na svetlost i otežanog jasnog viđenja bliskih predmeta tokom terapije.

Terapija kod starije dece i odraslih

Ranije se verovalo da ukoliko se ambliopija ne tretira do 8 godine živote, poremećaj vida ostaje trajan i nepopravljiv. Međutim danas, se pokazalo da upotrebom specifičnih kompjuterskih programa mogu stimulisati nervne promene koje pojačavaju oštrinu vida i senzitivnost vida. Potreban je veliki broj tretmana (40ak) kako bi se pokazali rezultati, ali oni su mogući i zadovoljavajući.

Operativni zahvat

Kada govorimo o ambliopiji izazvanoj strabizmom, u terapijskom algoritmu neophodna je operacija za korekciju neusklađenosti oka, zatim nošenje poveza (ili upotreba atropinskih kapi) i primena specijalizovanih vežbi. U nekim slučajevima, neophodno je više operativnih zahvata za korekciju strabizma.

Šiške mogu izazvati pojavu lenjeg oka isključivo u sledećim situacijama:

  • Ukoliko je u pitanju malo dete čiji se vidni sistem i dalje razvija
  • Jedno oko je kompletno pokriveno i dete ga ne koristi uopšte jer ne vidi na njega kompletno.
  • Ukoliko šiške pokrivaju oko tokom čitavog dana bez izuzetka.

Redovni pregledi kod oftalmologa predstavljaju najbolju prevenciju za pojavu ambliopije i drugih poremećaja vida.